Milline on normaalne õhuniiskus kodus ja kontoris?

Optimaalne õhuniiskus siseruumides mõjutab nii sisekliima kvaliteeti kui ka inimeste heaolu. Probleemid õhuniiskusega võivad tuua kaasa hallitusseeni, kopitust ja tolmulesti, mis võivad põhjustada või süvendada allergiaid ja astmat.

Normaalne õhuniiskuse tase peaks inimeste jaoks olema vahemikus 40-60%. Tasakaalustatud õhuniiskus aitab luua mugavamat elukeskkonda ja selle reguleerimisel on siseruumides oluline roll ventilatsioonil. 

Nõuetekohane ja efektiivne ventilatsioonisüsteem aitab säilitada soovitud niiskuse taset, eemaldades liigse niiskuse ja tagades värske õhu juurdevoolu. Samuti tuleb arvesse võtta sisekliima muid tegureid, näiteks temperatuuri ja õhu liikumist, mis mõjutavad õhuniiskuse tajumist.

Õhuniiskuse mõõtmise ja seire osas saab kasutada erinevaid vahendeid. Koduses kasutuses on levinud hügromeetrid ja termomeetrid, mis aitavad kindlaks teha reaalse niiskuse taseme ruumides. Oluline on õhuniiskust regulaarselt kontrollida, et tagada tervislik ja meeldiv elu- ning töökeskkond.

Õhuniiskus on rohkemat kui number

Nagu selgitatud, on õhuniiskuse normaalväärtused on tähtsad inimese heaolu ja eluruumide seisukorra jaoks. Normaalne õhuniiskuse tase varieerub aga sõltuvalt tingimustest ja mõõtmisviisidest. Samuti võib õhuniiskust mõista erinevalt.

Absoluutne niiskus viitab õhus sisalduva veeauru kogusele ja seda väljendatakse massina ruumalaühiku kohta, tavaliselt grammides kuupmeetri kohta (g/m³). Absoluutne niiskus on objektiivne mõõt, mis ei sõltu temperatuurist ega rõhust.

Suhteline õhuniiskus näitab aga veeauru rõhu protsenti õhus võrreldes maksimaalse võimaliku aururõhuga samal temperatuuril, väljendades seda protsentides (%). Suhteline niiskus on oluline näitaja, kuna see mõjutab otseselt inimeste tajutavat õhukvaliteeti ja mugavust.

Keskkonna kontrollimise vahendid psühromeeter ja hügromeeter mõõdavad vastavalt õhuniiskuse absoluuti ja suhtelisi väärtusi. Eriniiskus on veel üks õhuniiskuse parameeter, mis viitab veeauru massile kuivõrd õhu massiühiku kohta (g/kg). Õhuniiskuse mõõteseadmed nagu psühromeetrid ja hügromeetrid aitavad kindlaks määrata nii absoluutset kui ka suhtelist õhuniiskust.

Veeauru rõhk on veel üks oluline komponent, mis on vajalik absoluutse ja suhtelise õhuniiskuse mõistmiseks ja mõõtmiseks. Veeauru rõhk viitab õhus oleva veeauru osarõhule ja on otseses seoses nii absoluutse kui ka suhtelise niiskusega.

Õhuniiskuse mõju tervisele

Õige õhuniiskuse tase on oluline inimeste tervisele ja heaolule, mõjutades nii allergiate ja astma esinemist kui ka üldist siseõhu kvaliteeti.

Liigne õhuniiskus võib luua ideaalsed tingimused hallituse ja kopituse tekkimiseks, mis omakorda võivad põhjustada või süvendada allergiat ja astmat. Kõrgenenud niiskustasemed soosivad ka tolmulestade paljunemist, mis on levinud allergeenid. 

Vastupidiselt liiga suurele niiskusele võib liiga kuiv õhk tekitada nahaprobleeme, ärritada hingamisteid ja suurendada infektsioonide ohtu. Madal õhuniiskuse tase, alla 40%, vähendab ka limaskestade niiskust, mis on oluline hingamisteede infektsioonide vältimiseks. Kuiva siseõhu mõjul muutub sisekliima ebamugavaks.

Õhuniiskuse mõõtmine ja reguleerimine

Normaalse õhuniiskuse tagamine eeldab õhuniiskuse mõõtmist ja vajadusel selle reguleerimist.

Õhuniiskuse mõõtmiseks kasutatakse enim hügromeetreid ja psühromeetreid. Hügromeeter mõõdab siseruumide suhtelist õhuniiskust, aidates jälgida, kas keskkond jääb normide piiresse. Psühromeeter, erinevalt hügromeetrist, kasutab õhuniiskuse määramisel temperatuuri erinevuste mõõtmist.

Kodus kasutamiseks sobivad kõige lihtsamad hügromeetrid, näiteks HT650X Termo, mis näitab ka kellaaega, või mudelina uuem ja esteetiliselt kaunim HT950X Termo.

Oluliseks vahendiks õhuniiskuse kontrollimisel on  ka õhuniisutajad ja õhukuivatid. Õhuniisutaja lisab siseruumides õhku niiskust, kasutades selleks veepaaki ja tekitades tihti minimaalset müra. Vastandina niisutajale eemaldab õhukuivati liigset õhuniiskust, aidates hoida niiskustaseme kontrolli all.

Lõppkokkuvõttes on ka ventilatsioonisüsteem õhuniiskuse juhtimisel kriitilise tähtsusega. See tagab värske õhu pideva juurdevoolu ja niiskuse tasakaalustatud jaotumise siseruumides. Adekvaatne ventilatsioon aitab vältida nii liigset niiskust kui ka kuivust, toetades seeläbi tervislikku elukeskkonda.

Õhuniiskuse praktikad kodudes

Normaalne õhuniiskus kodudes tagab mugavad elutingimused ning aitab vältida nii sisekondensatsiooni kui ka kahjulikku niiskussisaldust, mis mõjutab vannitubade, köökide ja taimestiku seisundit.

Eriti just vannitoad ja köögid on ruumid, kus õhuniiskus tihti suureneb, eriti pärast sooja vee kasutamist vannis või duši all. Nendes ruumides on oluline tagada õige ventilatsioon, et vältida liigset kondenseerumist ja niiskuse kogunemist, mis võib põhjustada hallituse kasvu ja muid niiskusest tingitud probleeme. Õhuniiskuse mõõdukana hoidmine sellistes piirkondades aitab kaitsta siseruume ja säilitada konstruktsioonide eluiga.

Toataimed võivad samuti oluliselt mõjutada koduse sisekliima niiskust, eraldades veeauru läbi transpiratsiooni. Taimed suudavad nii tõsta kui ka stabiliseerida niiskustaset, aidates säilitada soovitud õhuniiskust. Kuna niiskus on taimede kasvuks hädavajalik, võivad nad mitte üksnes parandada sisekliima õhukvaliteeti, vaid ka rikastada ruumi ilmega. Tuleb siiski jälgida, et toataimed ei tõstaks niiskussisaldust liialt, et vältida niiskusest tingitud kahjustusi siseruumidele.

Seotud tooted

189,00 €
239,00 €
Kohaletoimetamine 1-2 tööpäeva jooksul
Soovitatav ala: kuni 25 m2
Jõudlus: 16 l/24h (30°C, RH80%)
Niiskustaseme kontroll: Olemas.
Nominaalne õhuvooluhulk: kuni 120 m3/h.
-20%
189,00 €
239,00 €
Kohaletoimetamine 1-2 tööpäeva jooksul
Soovitatav ala: kuni 25 m2
Jõudlus: 16 l/24h (30°C, RH80%)
Niiskustaseme kontroll: Olemas.
Nominaalne õhuvooluhulk: kuni 120 m3/h.
-20%